19.6.11

Heart-Shaped Box

Bu yazıyı Evanescence'ın Heart-Shaped Box Cover'ını dinlerken yazdığımı belirtmek istiyorum. Ah Kurt Cobain, n'olurdu ölmeseydin, en azından ölümden dönseydin, ben ve birkaç arkadaşım(mütevazi topluluk) da sana kalp şekilli bir çikolata kutusu ikram etseydik? Fena mı olurdu? Bence olmazdı.

Öldüğümüzde çok büyük bir merakımızı gidermiş olacağız aslında (alıntıdır). Güneşin oğlu filminin son sahnesinde bir konuşma geçiyordu. Tam olarak hatırlamıyorum, ama yaklaşık olarak şöyle birşeydi:

"Yaşadığınız en iyi günü düşünün. Yediğiniz en iyi yemeği, oynadığınız en iyi oyunu, dinlediğiniz en iyi müziği... Bunlar hala sürüyor olsaydı, en iyi değil muhtemelen en sıkıcı olurlardı. Çünkü hayat, başlayan birşey olduğu gibi biten de birşeydir. Demek ki ne diyebiliriz, yaşasın ölüm! (böyle birşeydi sanırım)"

Bir insanı etkileyen şey insanın öldürülmesinden çok, intihar etmesidir. Düşünsenize, ne kadar cesurca, kendi ellerinle kendi canına kıyıyorsun. (burada "neresi cesurca be, kaçmak korkaklıktır" diyen tiki kızlarımız var ise, bir kere daha düşünsünler) Genel değerler çerçevesinde ele alalım: intihar ederek arkanda onlarca sevenini ve sevdiğini -belki de sonsuza kadar- bırakıyorsun. Dini olarak ele alsak bile, sonsuza kadar yanmayı göze alıyorsun.

Ölüm, ortalığı yıkarak, kendini göstere göstere de gelebiliyor, aninden vücuda temas edip ruhunu da alabiliyor. Bir gün eve geliyorsun, O evde olmuyor. Arıyorlar, trafik kazası diyorlar. O an herşey bitiyor işte. Belki "Bir daha buraya uğramayacak" diyorsun, şiirler yazıyor şarkılar besteliyorsun ama bunlar yine yaşayanları etkiliyor; çünkü başından beri ölüme karşı ölümlü dünyada vereceğin eserler anlamsız olacaktır.

Hayat, gerçekten deneysel film tadında birşey. Başlıyor, bitiyor. Ama bu bitiş zamanlı mı zamansız mı; bu geçen hayat gerekli mi, dolu dolu mu, sıkıcı mı, kimse de sorgulayamıyor. Deneysel film bu, olmayınca olmuyor, ve işin kötüsü, bir kere oturdun mu o sinema koltuğa, bitene kadar kalkamıyorsun. Ne zaman istersen iste kalktığın zaman, film de bitmiş oluyor.

(Bu arada Kurt Cobain de intihar mı etti, öldürüldü mü tam emin değilim, siz dikkatli insan olarak yakaladıysanız yorum olarak atarsınız zaten)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buradan yorum yapabilirsin: